5 woorden die je niet (meer) moet gebruiken in een vacaturetekst

vacature schrijven tekst
Bron Pixabay

De arbeidsmarkt is krap, wat tot gevolg heeft dat goede werknemers moeilijker te vinden zijn en er meer concurrentie is. Een goede vacaturetekst die jou als bedrijf onderscheidt én profileert kan de doorslag geven tussen het vinden van een matige kandidaat en een perfecte kandidaat. Deze 5 woorden moet je vermijden tijdens het schrijven van een vacaturetekst.

1.     Geen 9-tot-5-mentaliteit

Wat je waarschijnlijk bedoelt is: het kan gebeuren dat je soms wat langer blijft of er heel af en toe in het weekend gewerkt moet worden. Hoe het klinkt: je kan zomaar tot 11 uur ’s avonds op kantoor zitten en ga er maar niet vanuit dat je plannen kan maken in de avonden. Een beetje sollicitant begrijpt best dat hij of zij soms wat extra tijd moet geven, maar hang dit niet als maalsteen om hun nek, dat schrikt af.

2.     Flexibel

Je moet flexibel zijn. Weet iemand ooit wat dit betekent? Ten eerste houdt flexibiliteit in iedere functie wat anders in: moet iemand meerdere petten dragen? Moet iemand de spagaat kunnen? Moet iemand bereid zijn iedere week op andere tijden te werken? Dit woordje zegt eigenlijk niks en wordt vaak gebruikt als opvulmateriaal. Definieer wat ‘flexibel’ in jouw organisatie inhoudt en benoem dat. Weet je dat eigenlijk niet zo goed, dan kan je dit woordje helemaal schrappen.

3.     Teamplayer

Tenzij de baan nul contact met collega’s inhoudt, weet iedereen dat samenwerken hoort bij het werkende leven. Dit is dus ook een beetje loze karakteromschrijving in een vacature. Zeg liever: ‘Je neemt het voortouw in samenwerkingen’ of iets anders specifieks. Niemand zal dit lezen en denken ‘Ik ben geen teamplayer, ik solliciteer maar niet.’

4.     Marktconform salaris

Een term die wordt gebruikt om te verbloemen wat het eigenlijke salaris nou precies is. Prima op zich, niet iedere organisatie voelt zich comfortabel bij het publiekelijk delen van salarissen. Eigenlijk zegt deze term ook maar weinig, want in veel markten is het een beetje vrij spel. Door vaag te doen over de salarishoogte, wek je juist de argwaan dat het salaris niet zo best is.  Wil je het salaris niet prijsgeven, vermeld dan niks over salaris maar benoem vooral de niet-monetaire voordelen van werken in jouw bedrijf.

5.     Jong en dynamisch bedrijf

Jong en dynamisch. Niet oud en stug dus, dat is fijn om te weten. Maar ook deze term wordt te pas en te onpas gebruikt. Stiekem ligt hier ook een beetje leeftijdsdiscriminatie onder, want een bekwame sollicitant van 40 ziet het waarschijnlijk niet zo zitten om voor een groep 20-jarigen te gaan werken. En wat houdt dat dynamisch nou helemaal in? Deze term wordt vooral gebruikt omdat hij hip is. Beschrijf liever in drie woorden je bedrijfscultuur, bijvoorbeeld: Informeel, creatief en ondernemend.

Bovenal: al deze containerbegrippen zijn terug te vinden in zo ongeveer elke vacature. Ze zullen dus zeker niet zorgen dat je opvalt. En dat is nou juist wat je wél wil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: